,,Het is opvallend dat de financials niet herstellen. Dat betekent dat we er nog niet zijn. Nederland heeft geld opgehaald en het renteverschil met Duitsland loopt ook weer wat terug. De bedrijfsresultaten zijn over het algemeen ook goed. Het zet echter geen zoden aan de dijk. Wellicht dat macrocijfers uit de VS nog wat sfeer kunnen brengen”, aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent hoger op 302,65 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 510,71 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,3 en 1 procent.
Obligatieveiling
De Nederlandse overheid heeft 2 miljard euro opgehaald met de veiling van staatsleningen. De opbrengst viel binnen de verwachtingen. De rente op de 2-jarige lening bedroeg 0,52 procent. Voor de 25-jarige lening moet 2,78 procent worden betaald. ,,Een goed resultaat onder deze omstandigheden”, concludeerde een obligatiehandelaar.
Een Spaanse obligatieveiling verliep ook soepel. De vraag naar het kortlopende Spaanse schatkistpapier was groot. Het land moet wel een hogere rente betalen op de leningen.
KPN
In Amsterdam kregen beleggers een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. KPN zag in het afgelopen kwartaaal, zoals verwacht, zowel de omzet als de winst dalen. Het bedrijf schuift de geplande personeelsreductie van 4000 à 5000 banen twee jaar naar voren. Het aandeel was met een winst van 2,9 procent de sterkste stijger in de AEX.
Reed Elsevier won 2,8 procent. Volgens het uitgeefconcern lag het tempo van de groei in het eerste kwartaal in lijn met de trends van 2011. Voor heel 2012 verwacht het bedrijf een verdere groei. Shell klom 0,7 procent. Het olieconcern heeft het bod op de Britse bodemonderzoeker Cove Energy verhoogd tot 1,12 miljard pond (1,37 miljard euro).
CSM
In de MidKap was Unit4 de grootste stijger met een winst van 3,7 procent. Het softwarebedrijf liet bij de presentatie van de kwartaalresultaten weten optimistisch te zijn over de vooruitzichten voor 2012. Imtech steeg 2,5 procent. De orderportefeuille van de technische dienstverlener groeide in het eerste kwartaal stevig. Het bedrijf handhaaft ook de verwachtingen voor 2012.
CSM stond onderaan met een verlies van 1,8 procent. De leverancier van bakkerijproducten zag de verkoopvolumes en de winst in het eerste kwartaal van dit jaar dalen. CSM ziet dit jaar geen verbetering van het handelsklimaat of consumentengedrag.
De euro was 1,3154 dollar waard, tegen 1,3133 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 102,97 dollar per vat en Brentolie zakte 0,5 procent tot 118,16 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl